Assalamualaikum w.b.t ,
Disebabkan malam tadi CA mempunyai tahap kemalasan yang tinggi,jadinya memasak pun jadi malas dan buat semudah yang boleh. Intai-intai peti ais ada lebihan petola yang tidak habis semalam,carrot dan ayam. “Hmm..bagus ni. boleh masak air je. Cincai,yang penting perut kenyang”. Bermonolog lah CA sendirian sambil mengeluarkan bahan untuk dimasak.
Amaran!! Masakan ini adalah masakan orang malas. Sila jangan kecam CA hokey! Wee..
Jom kita tengok bahan-bahannya:
Sebatang carrot (CA guna saiz pendek je untuk sekali makan)
Setengah batang petola (dah siap siang dan potong)
2 ketul isi ayam
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar (ambil saiz yang kecil sahaja)
1/2 kiub ayam knor
Garam secukup rasa
Air mengikut kata hati
Simple sahaja,meh nengok gambar pula. Malas CA nak bebel panjang-panjang untuk entri ini.
Bahan-bahannya,simple je kan. Ready untuk dimasak
Mula-mula tumis bawang dengan sedikit minyak. Minyak sikit sahaja ya sebab nanti ayam keluakan minyak dia juga. Dah tumis sampai naik bau,masukkan ayam dan sedikit air.
Lepastu masukkan carrot dan air kemudian biar kan seketika sampai ayam dah masak.
Dah mendidih air masukkan pula petola dan biarkan sampai lembut sayurnya. Dah siap tutup api dan masukkan garam.
Siap!! Ready to eat..nyum..nyum.. Suka anak-anak makan lauk cenggini,hirup kuah lagi..hehe
Tiada ulasan:
Catat Ulasan